Läsvärt om LCHF

Mycket läsvärt! Det är viktigt att belysa vad de olika ”matreligionerna” står för. Ju mer vi vet och kan om matens betydelse för oss rent fysiskt och mentalt, ju enklare är det att göra förnuftiga val. Läs artikeln här…

Som gammal elev  till näringsfysiologen och författaren Martin Brunnberg är jag ju själv också förespråkare för att utesluta raffinerade matvaror, så mycket det går :-). Var förresten det innan kursen också, men just att få en bredare insikt i kostens verkliga betydelse har bara stärkt min övertygelse.

Det hela är ju såpass komplext, så att hitta ett formspråk som fler kan förstå är a och o för att hjälpa fler att få ett hälsosammare liv. ISOdieten är ett  exempel på det. Den är framtagen av Martin Brunnberg, Christina Andersson och Fredrik Paulún.

Ändå tror jag att sprida kunskapen är ett evigt varande projekt eftersom många fortfarande äter utan att reflektera på själva ”innehållet” utan bara tittar till det synliga resultatet. Kvitta då om det heter GI-metoden, LCHF-metoden eller knytnäve-metoden. Så länge behovet för quick fix finns där, letar man efter den metod som fått mest uppmärksamhet för tillfället.

Det pratas annars alldeles för litet om kroppens behov för vitaminer, mineraler och samspelet mellan dessa och fett, protein och kolhydrater.  Om jag tolkat det rätt, så går ju trogna LCHF:are miste om många viktiga ämnen som en varierad kost annars skulle ge. Bland annat de så viktiga antioxidanterna som finns i gröna grönsaker. Rätta mig om jag har fel!

Det här inlägget postades i Näringsinnehåll i maten, Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *