Vet vi varför?

På min frukostfil från Arla står det: ”Naturlig källa till protein och kalcium”. Så bra, men vad betyder det?

Vi ser det, men ändå inte. Reklambudskapet på filkartongen och annat emballage. Alla vill att vi ska veta att just deras produkt är nyttig. Men vet vi varför den är bra? Om vi visste det, skulle vi uppskatta filen mer då? Eller rent av leta efter fler saker att äta med samma innehåll? Vet inte. En sak är säker: Vi kan inte veta om det vi äter är bra för oss, – om vi inte vet varför. Det är min åsikt.

Lite fakta i alla fall: Fil är en mjölkprodukt. Mjölk innehåller bland annat protein och kalcium. Protein  utgör resverket eller byggstenerna i alla kroppens celler. Protein är en viktig del av våra muskler. Vi behöver protein för att hålla oss starka och friska, helt enkelt. Kroppen kan inte själv förse oss med proteiner, vi måste få det via maten vi äter för att överleva.  Kalcium behövs för att stärka benmassan i kroppen. Det är ett mineral som håller i gång skelettet och stärker våra tänder, till exempel.

Därför är fil ett bra sätt att få i sig dessa viktiga byggstenar. Du behöver inte välja fet fil, så undviker du mättat fett. Det är de andra grejorna du vill åt.  Skiva en banan och ha i och ta lite kanel på. Mums. Om du ändå vill ha lite mer fett, kan du bryta 4-5 valnötter i också, så får du i dig fleromättat fett (Omega3) som flyter bättre i ådersystemet.

Arla och andra mejerier borde skriva vad innehållet betyder för vår livskvalité och hur mycket vi behöver för att må bra. Då blir beslutet lättare att ta när det gäller val av bra saker. Information ger trygghet till hälsan.

 

Det här inlägget postades i Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *