Salt

Vi svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag. Det är dubbelt så mycket salt som vi ”borde” äta. (Livsmedelsverket). Du behöver ändå nödvändigtvis inte skippa saltet helt, utan det finns spännande varianter som innehåller mindre natrium, till exempel natriumreducerat havssalt med jod och Trocomare örtsalt. Trocomare innehåller dessutom kelp som växer på grunna havsbottnar. Kelp är en källa för K-vitamin, mineraler, antioxidanter och används mycket som smakförstärkare i asiatiska köket.

Salt eller Natriumklorid består av ämnena natrium och klorid. Förr i tiden använde man salt för att konservera maten. I vår tid använder vi salt främst för att framhäva smaken i maten. Salt finns naturligt i väldigt många råvaror, och det är därför som vi inte behöver tillsätta så mycket av det. För mycket salt kan på sikt leda till förhöjt blodtryck och  hjärt- och kärlsjukdomar.  Läs mer om salt och hälsa här.

Det här inlägget postades i Kryddor, Näringsinnehåll i maten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *