Vanans makt versus quick fix.

Vanans makt versus quick fix.

Ofta får jag frågan:  ”Vad ska jag göra för att bli av med mina extra kilon?” Det finns ett matematiskt svar på det: Energi in < energi ut. Totala mängden intagna kalorier ska vara mindre än kalorier vi gör av med vid fysisk aktivitet. Detta är ofta förbundit med förbud. Att behöva ge avkall på sin favoritmat är svårt, och det är lätt att hitta ursäkter för att låta saker och ting vara som de är, – som de alltid varit. Det är tryggt och säkert. Men om du vill ändra  din vikt, ditt utseende, ditt beteende, din livsstil, din jobbsituation, med mera, så är det bara du och ingen annan som kan göra det jobbet. Det finns inga ”quick fix”, magipiller, dietsoppor eller liknande som fungerar med bestående resultat. 

Jag ser det gång efter gång. Människor som i lyckorus tappat 10 kilon genom att sätta sig på soppdiet och är superlyckliga för att de nu äntligen kan börja äta ”normalt” igen. Normalt? Är det normalt att åter igen äta samma saker som gjorde att de fick dessa extra kilon? En god vän till mig jämför detta med att slå sig i huvudet med något hårt, – det är så skönt varje gång man missar. 

Jag har ännu inte träffat på någon som gått på iTrim, FeelGood eller andra liknande dietexperter som har hållit sin vikt och fortsatt att äta det som de lärt sig där. Träffade senast i går en journalist som skrev om sin hälsoresa när han gick hos en av dessa aktörerna.

Hans svar till mig när jag frågade hur det gick, liknade alla andra man hört under åren: – Nej, du vet, det är ju så svårt att ändra vanorna och hålla sig till dieten. Vad beror detta på?  Jag tror att det är för att deras koncept bygger på konstruerade dieter och regler som ger snabba resultat,  så att du omedelbart ska känna att det händer något med din kropp. Prova dricka bara vatten i två dagar, så ska du se att du känner ”att något händer med din kropp” då också.  Men du har inte gjort något åt dina vanor. Du har inte tagit reda på om det du brukar stoppa i dig är bra för dig. Det jobbet måste du göra för att din hjärna ska förstå varför du bör avstå ifrån till exempel  pizzor, kakor och snabbmat.  That’s when it starts to make sense.

Det kan till och med vara så att du tror att det du äter är nyttigt. Det kanske det är också, i en viss mängd. Men om du äter det för ofta utan att variera kosten så skapar du obalans i kroppen. Nötter är till exempel nyttigt. I en viss mängd. Nötter innehåller bland annat det viktiga Omega3 fettet. Men om du äter en hel påse får du i dig lika mycket fett som det totala dagsbehovet. Då är det kanske inte så konstigt att du tycker att du äter nyttigt, men att du inte går ner i vikt.  Titta dig i spegeln. Gillar du det du ser där? Fine, fortsätt äta och tänka som förut. Finns det något som du vill ändra på? Ok, då är det dags att ändra en eller flera av dina vanor. Börja med att ta reda på vad det är du egentligen stoppar i dig. Skriv ner allt, absolut allt, du äter under 4 dagar – torsdag -söndag. Viktigt att få med veckoslutet. Gå igenom listan måndag kväll och fundera på om det är något du kan börja utesluta  och hur du kan ersätta det för att känna dig bättre. Finns det till exempel något där som du genomgående äter eller dricker mycket av?  Kom ihåg, du ska inte revolutionera ditt liv under de närmsta 24 timmarna, du ska bara bestämma dig för en enda sak som du kan utesluta  eller ersätta i din inköpslista ett bra tag framöver.

Det här inlägget postades i Runi's åsikter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *