De tre smaksförstärkarna

Oavsett vilket matlagningsprogram som visas på TV, så har du säkert lagt märke till en sak. Alla, – kockar, kändisar, programledare, eller vem det nu är som lagar maten har ett gemensamt: För att få fram smaken i den aktuella rätten använder de sig av tre basförstärkare: socker, salt, fett. – Strö i lite socker där, salta lite extra här, ha i en extra klick smör där…

Alla tre har en gemensam egenskap. De skapar balans och framhäver den goda smaken i maten.  Socker och salt har sedan gammalt även använts som konserveringsmedel. Inget fel med det, men – i modern tid har vi vant oss vid att överdosera, så att dessa tre blir dominerande ingredienser. Undantaget är fett som vi har skrämts med i olika kampanjer genom åren, men då har vi överdoserat med  skadliga ersättningstillsatser i stället. Ref alla tillsatser som finns i lättprodukter.

Socker är belöningen, saltet får fram balansen, och fettet jobbar bra med båda två och framhäver den goda smaken som blir. Rätt använt är dessa var för sig inget hot. Det är när vi överdriver intaget som problemen uppstår. Och det gör vi – med råge. Det är bara att titta på människorna runt omkring dig nästa gång du handlar i mataffären. Ingen ser direkt ut att lida av hungersnöd. Snarare tvärt om, och tyvärr är många på väg mot ohälsa.

Ingen behöver göra något dramatiskt egentligen för att rätta till det, utan helt enkelt:

1) Inget socker i teet, på gröten eller myslin (frukt o honung bra alternativ)

2) Salta inte potatis, grönsaker, pasta

3) Inget extra salt på maten

4) Var inte fettskrämd, utan lär dig mer om fettets nyttiga egenskaper

Det här inlägget postades i Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *