Kunskap + mat = enkelt

 

Jämför din kunskapsnivå med en tidsaxel.  Ju längre tid du investerar i dig själv för att ta reda på hur maten fungerar i din kropp ju högre blir din motivation för att äta det som är bra för dig och som får dig att känna dig stark och frisk.

Ju mer du kan om vad du tål och hur längre tid det går, ju mer naturligt sammanfaller det du väljer att äta när suget efter något gott kommer med sådant som är bra för dig. Du kommer att upptäcka att du inte ens tycker om samma saker som du gjorde förut. Du har lärt din hjärna att välja bort konstgjorda smaktillsatser och socker. Det är inte längre gott.

Tänk dig ditt intag av näring som trafikljuset fungerar för trafikanterna:

RÖTT innebär fara. Kroppen vill att du stannar upp och tänker till. Här finns till exempel all snabbmat, läsk, öl, snacks, chips, salta jordnötter, lösgodis, pulversoppor och pulversåser, m.m. Läs varudeklarationerna.

GULT betyder att du fortfarande  är i farozonen, men den sortens mat är ok att äta då och då utan att du tar skada. Hit hör till exempel ris, potatis, bröd och pasta och andra mjölbaserade produkter. Observera att detta endast är generella exempel och resultat av egna erfarenheter. Om du råkar vara sockerberoende eller har någon matallergi har du andra regler att förhålla dig till. Och om du till exempel tränar mycket, så kan du tillåta dig att äta ”gult”  mer och oftare.

GRÖNT  innebär att du alltid kan äta den maten och du vet att du endast tillför din kropp näring som du mår bra av och som hjälper dig ta bra beslut och göra dig framgångsrik. Hit hör till exempel frukt (naturligt socker), grönsaker, ägg, naturliga fetter i maten.   Naturligt fett är smaksförstärkande och kroppens energikälla nummer ett.  Det viktigaste fettet kommer från fisk, grönsaker och nötter. Fett i kött- och mjölkprodukter är också bra, men i mer måttliga mängder. Om du passar på att variera denna mat och inte tar in mer än du gör av med kommer du att känna bra många energikickar och glädjeskutt framöver. Testa dig fram och hitta en sammansättning som passar bäst för dig. En rekommendation är att läsa ” ISO-dieten” av Martin Brunnberg, Kristina Andersson och Fredrik Paulún.

Det här inlägget postades i Boken "Bli en vinnare-Börja rätt" och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *