Den dagliga lunchen

På menyn idag:

Lammfärsbiffar med aprikoser. Notera endelsen. Biff(ar), – man kanske inte tänkte så noga på det när menyn lades ut. På min tallrik fanns i alla fall en styck lammfärsbiff, ett lass med potatis och lite karamelliserad soyasås. (Såsen serverades även till honungsglacerad kotlettrad igår.) Av utseende och konsistens att döma så var potatisen också från igår, och stekt i lite  smör och socker så att den fick fin färg. Ovan på detta 3 ruccolablad, några babyspenatblad och fint hyvlade morotskivor, 3 stycken möjligtvis. Detta ser ju läckert och gott ut, och man förledas att tro att det är nyttigt. 

Men tänk på att: 

1)  Svampig potatis som återanvänts genom att steka den har noll näringsvärde.  När matfett hettas upp bildas så kallade transfetter eller ”funny fats” som inte är snälla mot våra blodkärl, och potatisen har sugit åt sig detta fettet istället för att det stannar kvar i pannan. Den här potatisen erbjuder alltså endast tomma kalorier och allt för stor andel energi i förhållande till vad vi gör av med. Välj bort stekt potatis och ta grönsaker från salladsbaren i stället. Inte sallad – grönsaker. Ofta finns det kokt kall broccoli, bönsallad, bulgur, m.m. Idag valde jag en bönsallad med purjolök, paprikabitar, lite böngroddar och bulgur. Bönsalladen hade lite vinegrette på sig, vilket också ger energi. Så märk, jag tog det i stället för potatisen, – inte både ock. Jag blev behaglig mätt och fick i mig vitaminer, mineraler, fiber, långsamma kolhydrater, antioxidanter eller fytonutrienter. Enkelt val, dessutom är det gott.

2) Hårt stekt lammfärsbiff har i princip förstört sitt näringsvärde i stekpannan. Aprikosbitarna tillförde inget smaksmässigt heller, utan jag fick extra socker i form av glukos (fruktsocker). Sonen petade ut aprikosbitarna ur sin biff, men jag åt dem. Lät dock bli det mesta av såsen som var så sötad att jag känner mig toktörstig nu flera timmar senare. Men det var lätt att välja biffen framför potatisen. Kött innehåller protein, om det fanns något kvar.  Om man ska göra det riktigt, ska biffarna endast snabbt brynas i pannan och sedan efterstekas i ugnen. Då bevarar de sin fukt, spänst och näringsvärde på ett bättre sätt. 

Det här inlägget postades i Smart mat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *