Kolla basen i recepten

Ofta är det så att man ser något smaskigt och ”förbjudet” i en annons eller recept. Men vänta ett tag, – kolla  ingredienserna. Vilka går att bytas ut? Ofta kan du utgå från själva ”basen” i receptet, det vill säga vilken sås finns det i botten? Det är den som är tongivande gällande smaken.

Jag älskar italiensk mat. Tidigare förknippade jag italiensk mat med vitlök, oregano, basilika, timjan och tomatpuré, för det var det som fanns i spaghetti och köttfärssås och pizza. Efterhand har jag fått lära mig att det finns så oändligt mycket  fler härliga smaker i det italienska köket.

Igår hittade jag det här receptet i tidningen Buffé, – däri fanns det inte någon av de ovannämnda ingredienserna förutom tomatpuré, men ljuvligt gott var det. Rätten är vanlig i Lazio och Rom stod det att läsa. Eftersom jag har börjat träna lite mer än tidigare tillåter jag mig lite oftare  snabba kolhydrater som pasta. Jag blandade  även i ruccola (rik på viktiga mineraler som bland andra järn, kalium och kalcium) för att få lite mer grönt.

Men det slog mig att jag lika gärna kunde ha haft i haricots verts i stället för pasta och strimlad kyckling i stället för bacon. Vips – en ny rätt, men lika god! Därför att basen och dennes smaker är de samma. Rätten blir då mindre fettrik (mättat fett), den blir mer proteinrik och kolhydraterna är långsammare, vilket bidrar till att du håller dig mätt längre.

Det här inlägget postades i Näringsinnehåll i maten, Produkttester, Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *