Vi måste äta för att orka.

Basalt energibehov är den energimängd som behövs bara för att hålla kroppen vid liv. Lägg till att du rör på dig och ska ha energi för att tänka bra tankar.

Vad ska vi äta då? Undvik socker som är tillsatt i maten. Då har du gjort mycket. Ät mer frukt och grönsaker i stället. Byt ut och lägg till i recept. För det är ju när vi ska handla och hitta på något att äta som problemen kommer. Det är då som vi ramlar tillbaka i gamla mönster, därför att vi saknar exempel för stunden. (Vem kommer ihåg vad som stod i receptet som vi hittade i tidningen på lunchen?)

Nu med så många möjligheter att ladda ner recept via mobilappar borde det vara enkelt. Men även det kan tyckas jobbigt eftersom det finns så många olika att välja mellan. På vägen hem från jobbet måste vi veta vad som går snabbt att laga och vi måste veta om det blir gott.

ICA-nära hemma hos mig har satt ut en receptbank.  Det är en terminal som kommer med egna förslag och den låter dig kombinera. Du kan till och med välja hur lång tid det får ta att laga maten.  När du gjort ditt val kan du skriva ut en inköpslista med tillagningsinstruktioner på plats. I kväll ska jag prova kronärtskocksoppa med räkor. Jag hittade den i terminalen igår och har sparat utskriften.

Till sist några tankekors på vägen från näringsfysiologen Kristina Andersson som bland annat har skrivit boken Fri från Diabetes: ”Bygger du en bro av dåligt byggnadsmaterial kommer den så småningom att rasa. På samma sätt kommer kroppen att rasa och drabbas av diverse skador och sjukdomar om du inte är noga med vilket byggnadsmaterial du ger den att arbeta med. Maten blir på så sätt en riskfaktor för många sjukdomar. Din kropp förnyas hela tiden genom att producera nya celler. Det tar ca 7 år att byta ut alla celler i din kropp.”  Med andra ord, se till att du ger din kropp det bästa du kan.

Se efter om det finns en receptbank i din ICA-butik. Se den som en inspiration och byt ut och lägg till frukt och grönsaker så ofta som möjligt.

Här har du en tydligare bild på terminalen – klicka i den så blir den större:

ICA-nära hemma hos mig har satt ut en receptbank. Den kommer med egna förslag och den låter dig kombinera. Du kan till och med välja hur lång tid det får ta att laga maten.  När du gjort ditt val kan du skriva ut en inköpslista med tillagningsinstruktioner på plats. I kväll ska jag prova kronärtskocksoppa med räkor.
Det här inlägget postades i Näringsinnehåll i maten, Runi's åsikter, Smart mat, Smarta tankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *