Byggstenarna

Att vi har miljontals celler i kroppen, vet vi. Att de förnyar sig hela tiden har vi hört. Men hur byggs de upp och vad är kittet som håller dem samman?

Det finns ett ämne som är helt livsnödvändigt för byggandet av allt liv och det är proteiner. Varje cellbygge i kroppen består av proteiner och är huvudbeståndsdelen i hår, muskler, bindväv och naglar. Det sköna med det hela är att det inte är svårt att få i sig protein för det finns i  en mängd råvaror.

De flesta av oss förbinder kanske protein med ägg , men vi får i oss rikligt med proteiner om vi även äter kött, fisk, mjölk, ost, bröd och grönsaker.

Den lite svårare biten är hur du ska få i dig rätt mängd och vilken kvalitet som är bäst för just dig. Du kanske  inte ens tål ägg i naturlig form. Du behöver inte vara orolig. Det viktiga är att variera maten och undvika ensidig kost.

Broccoli är till exempel en underbar grönsak. Jag brukar försöka få med den i någon form så ofta jag kan. Färsk är givetvis att föredra, men fryst är också ok.  Denna grönsak formlig struttar av proteiner, mineraler, vitaminer och antioxidanter som ser till att hålla fientliga attacker på håll. Koka inte sönder den, då smakar den inte gott och näringsämnena försvinner.  Den ska kännas ”al dente” som man säger om pastan. Med andra ord, det ska vara tuggmotstånd.  Salta ej, den innehåller bra med naturliga salter.

En portion broccoli innehåller 40% proteiner, 8% fett och 52 % kolhydrater. Proteinerna  i broccoli skyddar kroppen  och tar  längre tid än andra proteiner att brytas ner.  Kolhydraterna är så kallade låååångsamma kolhydrater och tar även de tid för kroppen att bryta ner. Det betyder att du behåller din blodsockerkurva på en jämn nivå och håller dig mätt  och pigg längre. Fettet behöver kroppen för att hålla sig smidig.

Om vi säger att proteinet är kroppens byggstenar, så är vitaminer och mineraler kittet som håller ihop byggstenarna. Därför är det oerhört viktigt med variation för att få i sig allihop, och det är viktigt att välja grönsaker med mycket färg, det vill säga gröna grönsaker som broccoli, bönor, sparris och färgglada som paprika, tomat. Ju mer färg, ju mer nyttigheter.

Men, hur mycket proteiner bör du få i dig under en dag?  Rekommendationerna varierar från 10-30%, närmare 30% för en frisk person.  Så med andra ord, en tredjedel av det du äter under en dag bör innehålla proteiner.

Det grejar du lätt som en plätt genom att  så ofta som möjligt välja lite  extra grönsaker som tillbehör och dra ner på till exempel pasta och potatis. Rött kött bör du också se upp med.  En tumregel när det gäller rött kött är att inte äta mer än 80 g per dag. Välj  i stället så ofta som möjligt fet  fisk och skaldjur som proteinkällor, då får du dessutom  i dig nyttiga fetter som bonus.

Det här inlägget postades i Ägg, Grönsaker, Näringsinnehåll i maten, Runi's åsikter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *