Om rutiner

Ibland är vi helt beroende av bra rutiner för att må bra. Matrutiner är ett exempel. Skalman hade en mat-o-sov-klocka. Ingen dum idé. Tidningar, radio och TV har med jämna mellanrum inslag om olika dieter och vad maten innehåller. Få pratar om när  och hur ofta vi ska äta för att må bra.

För det är lika viktigt. För att orka med ordentligt behöver vi fördela måltiderna jämnt över dagen, och då är klockan en bra grej att ha som medhjälpare. Speciellt för dig som vill gå ner i vikt eller hålla den vikten du har. Hemligheten är: Se till att vara mätt, gå aldrig hungrig. Ät till fasta tider och skippa småätandet.

För lite mer än en vecka sedan drabbades jag av matförgiftning. Sviterna av den har suttit i nästan tills nu i form av yrsel och trötthet. Idag kände jag helt plötsligt att jag hade energi igen. Jag kom på mig själv att jag har varit rädd för att äta och inte intagit något mellan en lätt lunch och middag 6 timmar senare. Oops! Inte speciellt smart tankat.

Att hoppa över en måltid gör att du inte orkar sen. Du blir trött, får ont i magen och huvudet, du blir grinig och tar dåliga beslut. Vem vill ha det så? Tänk på att fylla dig med energi på tider som du ska prestera.

Mattider som funkar:

07:00 – Frukost, 10:00 – Mellanmål, 12:00 – Lunch, 15:00 Mellanmål, 18:00 Middag. Resultat: Ork hela dagen, bra humör. 🙂

Om du väljer andra klockslag, se till att fördela dem jämt över dagen och inga tunga måltider på kvällen – och du håll dig till tiderna. Inget småätande.

Det här inlägget postades i Runi's åsikter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *