Kaizen – många bäckar små

 

Fick nyligen ett mail om Kaizenmetoden. Kaizen är ursprungligen ett japanskt uttryck och användes  tidigt i bilindustrin i Japan. Numera har resten av världen anammat tekniken för att bland annat effektivisera bilindustrin.  Kaizen betyder fritt översatt många små förbättringar. Om du vill läsa mer om vad det är så finns det en bok som heter ”Kaizen: Sakta ner gör mer” av Gordon Meland och Åsa Meland. 

Mailet som jag fick handlar i Kaizenbetydelse om att ta det första steget. Och sedan ett till. I min bok, Bli en vinnare – börja rätt, har jag kallat det för t.a.s.k.s.p.a.n. Du får en tanke, du anar konturerna av det du tänker, du börjar se en bild i ditt inre, du känner efter hur det kommer bli, du börjar söka information för att ta reda på mer, du börjar planera, du agerar och ser till att du får gjort det du tänkt dig , och sist, men inte minst, du njuter.

Kom att tänka på att jag faktiskt använde Kaizenmetoden utan att vara klar över det för att överhuvudet taget få till att skriva en bok. Först öppnade jag ett Word-dokument och började skriva en massa ord utan mening. Sedan skrev jag om att jag gärna ville skriva en bok och vad den skulle innehålla. Det blev några sidor. Därefter skrev jag en liten bok på 50-60 sidor om Telemarketing och hur det är att vara telefonsäljare. Den har aldrig publicerats. Inser att det var övning  jag höll på med. Mental övning. Sedan började jag förbereda skriftliga inlägg till en samtalsgrupp som jag ledde en gång per vecka. Efter ett tag  slog det mig att det kunde bli en bok av våra samtal och mina skriftliga förberedelser och jag började ana konturerna av den… Det var en otrolig njutning att få hem det första tryckta exemplaret!

När man får tankar och drömmar om olika projekt, så är det ju sällan så att allt går att genomföra på en gång. Men, du kan göra en enda liten sak i rätt riktning, så ofta du bara kan. Det är också Kaizen. På den här tiden för ett år sedan drömde jag om att ha en egen blogg, så jag låtsades att jag hade en och skrev mina inlägg i Word och sparade för mig själv. Sedan fick jag tillfälle att öva mig på bloggar som min dotter satte upp. Det gjorde att det blev lättare att våga ta steget till den egna bloggen, och i april i år skrev jag de första inläggen här på sidan. Timing är viktigt. Du får till saker när du är redo. Men för att bli redo, måste du ta det första staplande steget.

Illustrationerna här på sidan befinner sig på min t.a.s.k.s.p.a.n – trappa. Jag har kommit till k. Idéen till dem fick jag faktiskt på Facebook av Maria på MIKU som har börjat dokumentera saker hon gör genom att filma och dela med sig. I sitt kök där hon filmar har hon olika bilder på väggen. Hon filmar dem så att man tror att hon befinner sig där, men talar sedan om att så inte är fallet genom att visa att korten hänger på väggen. Fiffigt. Det var då jag kom på hur jag kunde göra ännu mer för att komma ett steg närmare ett av mina drömmars mål. Det hänger på väggen i TV-rummet!

I många, många år har jag drömt om ett hus vid havet. Mitt största nöje gällande det är att köpa Dagens Industri på lördagar och kolla på alla fina sommarhus som är till salu. Kaizen igen. Många är fina, men inte precis så som jag tänker mig att mitt hus ska se ut. Och så, som av en händelse, inspirerad av Maria, så lyfte jag blicken och såg detta i mitt eget TV-rum. Tavlorna köpte jag för snart 20 år sedan. De har hängt där hela tiden för att påminna mig utan att jag egentligen varit medveten om det. Nu kan jag använda dem för att tydliggöra bilden på mitt sommarhus. Jag kommer att veta det när den rätta annonsen kommer i Dagens Industri eller någon annan tidning. Och då kommer jag att vara redo.

  

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Boken "Bli en vinnare-Börja rätt", Runi's åsikter, Smarta tankar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *