Tomaten har kärlekens färg

Nu är det snart Alla hjärtans dag och du kanske har planer om att överraska någon med lite gott att äta? Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Det kanske du också planerar att göra med din Kärlek på Alla hjärtans dag. Skratta… Ackompanjera det med tomatsås!

Tomatsås är verkligen en källa till välmående. På 17-1800 talet kallades tomaten i Europa för Pomme d’amour – kärleksäpplet. Kanske var det för den röda färgens skull.  Ju rödare tomaten är, ju mer innehåller den ämnet lykopen som utgör tomatens färgpigment och som enligt forskning är bra skydd mot olika cancerformer.  Lykopen har även en god skyddande effekt på lungorna.

I sin bok ”Paulúns shoppingguide” (Fitnessförlaget)  pratar Fredrik Paulún förutom detta, även  om den amerikanska ”nunnestudien”, där man såg att de katolska nunnor som hade högst lykopenhalt i blodet också hade minst behov av hjälp med att klara sina dagliga sysslor. Studien är intressant därför att snittålder hos dessa damer låg från 77-98 år.

Eftersom jag planerar att bli minst 90 år, äter jag  därför mycket tomater!  Studier visar att kokt tomatsås dessutom frigör  lykopen lättare än färska tomater,  så då är det bara att hitta många goda varianter på tomatsås.  För några dagar sedan skrev jag om en god italiensk tomatsås. Den innehåller även chili, som på grund av sitt ämne capsaicin vidgar blodkärlen och höjer temperaturen. Även det bra för kärleken.  Läs mer här om den nyttiga frukten. Ha en härlig Alla Hjärtans Dag!

Det här inlägget postades i Kryddor, Näringsinnehåll i maten, Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *