Kronärtskocksoppa med räkor

4 portioner ( ca 33 kr per portion)

2 gula lökar, smör, 2 burkar kronärtskockhjärtan à 400 g, 5 dl vatten, 2 ½ dl Matlagningsgrädde 15%, 2 hönsbuljongtärningar (OBS! Innehåller gluten,  du kan använda 2 ts Bong kycklingfond i stället), 500 g räkor med skal, (ca 200 g skalade), 2 msk hackad gräslök.

Skala och hacka lök. Fräs i smör i en kastrull. Låt kronärtskockorna rinna av. Dela dem i halvor. Spara några till garnering och lägg resterande i kastrullen. Häll på vatten och grädde. Lägg i buljongtärningar och låt soppan koka några minuter. Vispa eller mixa soppan. Skala räkorna och lägg ner i soppan tillsammans med de kronärtskockor som är kvar. Strö över gräslök. Allt detta står på den lilla utskriftslappen.

Japp, så enkelt var det. Fick vänta lite på att räkorna skulle tina, annars går detta att laga på 15-20 minuter. Kronärtskockor smakar lite speciellt, men om du gillar dem är detta en smakrik och enkel soppa. Jag blev god och mätt på en portion.

I och för sig tycker jag min variant blev lite grå. Den såg mer inbjudande ut i receptterminalen.  Borde ha sparat några räkor att garnera på toppen + lite mer gräslök. Men maken glufsade i sig 2 stora portioner ändå.

Döm själv av bilden. (Klicka för större bild.)

Energifördelningen per 100 g är som följer: Fett 26%, Kolhydrater 26%, Protein 48%!  Protein är både mättande och bra för muskler, hår och naglar. Räkorna bidrar med det så viktiga Omega3 fettet och  i övrigt finns viktiga vitaminer och mineraler, som C-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, magnesium och naturliga salter.  Kvinnor bör minska intaget av salt till 6 gram per dag, män till 7 gram. (Livsmedelsverket)
Saltmängden denna dag är: 6.2 gram. (1 portion 275 g)

Detta var riktigt kul, – ska bli spännande att testa fler recept!  Jag älskar allt som underlättar för bra val i vardagen och detta initiativ från ICA Aroslund var verkligen ett av dem.

Det här inlägget postades i Näringsinnehåll i maten, Produkttester, Runi's åsikter, Smart mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *