Glädjen i maten

Det finns en glädje i mat. Innan vi äter den kan vi njuta av synen av alla färger som ligger på tallriken. De skapar förväntningar om god smak och vi mår redan bättre bara av att titta på den. Lägg till mysig dukning och någon att dela måltiden med och du blir ännu gladare.

Kom att tänka på det när jag handlade på torget på Bondens egen marknad i lördags. Det doftade så gott, det var långa köer av leende och småpratande människor och alla som sålde log och var trevliga. Det var hett och klippigt i luften, så de hade lätt kunnat tappa humöret. Men icke. Min blick fångade tjejen med hatten som stod där och formligen sken i grönskan. Hon fick bli glädjen, i synnerhet matglädjen personifierad. Klicka i bilden så får du se.

Uttrycket ”feed the machine” lärde jag mig av min svärson. Han använde det när han tränade som hårdast en period. Då gällde det att trycka i sig så mycket som möjligt till fasta tider och det var mest proteiner i form av kött, och kolhydrater i form av pasta eller ris som gällde på den tiden. Hur maten såg ut spelade inte så stor roll, bara han fick i sig tillräckligt med bränsle.

Vi andra dödliga som inte tränar så hårt, har stor nytta av att njuta helheten i matintaget istället. Glädjen börjar redan vid införskaffandet. När du mår bra medan du handlar har du lättare att välja mat som är bra för dig. Du blir glad av att tänka på hur du ska laga till allt det goda, njuta av hur fint det blev, och sedan äta. Ett fiffigt sätt att tanka smart helt enkelt. Kolla här om bondens egen marknad finns där du bor.

Det här inlägget postades i Runi's åsikter, Smart mat, Smarta tankar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *