Honungsmelon – bra källa för kalium och kalcium.

Ica Ettan  i Västerås ger sina Facebookfans rabatt på honungsmelon. Mycket bra initiativ. Förutom C-vitaminer som är en av de viktigaste antioxodanterna, innehåller honungsmelon kalcium och kalium.  Kalciumet fungerar som en signal till muskelfibrerna för att dessa ska dra ihop sig.  Utan kalcium i musklerna kan vi med andra ord inte röra oss. Kalium skyddar även mot högt blodtryck och tarmcancer.  Läs mer om näringsinnehållet i honungsmelon. Ur GI perspektiv: Glykemiskt index indikerar hur snabbt blodsockret stiger av en viss mängd kolhydrater, närmare bestämt 50 gram, av ett visst livsmedel. Vi pratar om 50 gram kolhydrater, inte 50 gram av livsmedlet. Ju högre index på skalan, ju snabbare stiger blodsockret och ju mer insulin måste pumpas ut i blodet för att sänka till normalnivå. Referens är vitt bröd  och glukos (druvsocker) som får GI 100. Det betyder att du kan äta ganska mycket av ett livsmedel för att få i dig så mycket som 50 gram kolhydrater trots ett  högt GI värde, om du känner till näringsinnehållet. 100 gram honungsmelon innehåller 7, 9 gram kolhydrater. Det betdyer att du kan äta över ett halvt kilo honungsmelon för att komma upp i 50 gram kolhydrater. Krångligt? Nej – egentligen inte. Det är bara att inte överdriva åt något håll och variera kosten så mycket som möjligt. Som vanligt, alltså. Lagom är bäst.♥  Mer om GI-tabeller.

Det här inlägget postades i Frukt, Näringsinnehåll i maten och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *