Samurajmat

Grundaren och ägaren av Samuraj Data AB  är en sann matälskare och använder bara rena råvaror från naturens skafferi. Han lärde mig kombinera halloumiost med lax och ärter för några år sedan.  Detta har blivit en av familjens favoriter. Vi måste akta oss för att  ha det för ofta, så vi inte tröttnar. Ärtorna mixade han till en underbar sås, jag har bara lagt frusna ärtor i kallt vatten och  låtit koka upp. Han gjorde även en sagolik hollandaise från grunden, men det går bra med creme fraiche också. Detta är snabbt, gott, enkelt och näringsrikt. Du får i dig Omega 3, långsamma kolhydrater och rätt mängd fett och proteiner. Och du blir behagligt mätt.

Lax med grillad halloumi (4 portioner): 4 frusna laxfileer, 2 pkt Halloumi,2 pkt frusna gröna sparris,2 pkt frusna små ärter, 1 pkt (2,5 dl)  Lätt Creme fraiche 15%,1 citron,Örtsalt (Trocomare),Svart peppar, Parmesanost riven. 

Lägg laxfileerna i en ugnsfast form. Skär citronen i 8 klyftor och använd några att krysta saften över fileerna. Salta och peppra lätt. Värm ugnen till 225 grader och baka fisken i ca 15 minuter eller till du kan sticka i den så köttet delar sig lätt. Under tiden som fisken är i ugnen skivar du osten i 2 cm-tjocka skivor och steker i lite smör i en grillpanna. OBS! Det går fort och du måste passa på så de inte blir brända.  Vänd dem ofta tills de har fått en gyllen stekyta på båda sidor. Lägg åt sidan på en tallrik så länge. Ha kallt vatten i två kastruller och lägg ärtorna och sparrisen i vardera. Koka upp och häll av vattnet efter någon minut. (Salta inte!  Halloumin och fisken innehåller tillräckligt med salt.)

Lägg  tre halloumibitar på varje tallrik, en laxbit, ca tio sparrisar och några matskedar ärtor. Lägg en klick creme fraiche i mitten och sätt fram lite extra om någon vill ha mer. Riv lite parmesan över sparrisen. Dekorera med en citronklyfta om du vill ha mer syrlighet. (Kan vara gott till halloumin som har mycket sälta i sig.) Att dricka till: Kranvatten smaksatt med citron, lime eller gurka, eller mineralvatten. Mycket gott och du blir behagligt mätt. Smaklig måltid!

Detta gör denna samurajmat för din kropp:

Laxen:  Innehåller nyttigt, enkelomättat Omega-3 fett som förebygger hjärt/kärlsjukdomar, höjer din koncentrationsförmåga och höjer immunförsvaret. Halloumin:  Osten tillverkas av får-, get- eller komjölk, eller blandningar av dessa. Ostmassan doppas i varm vassle som knådas ihop med lite mynta, rullas ut till deg som skärs i bitar och därefter läggs i saltlag. Detta gör att den behåller sin fasta konsistens när du grillar eller steker den. Innehåller mycket proteiner som är byggstenar för muskler, hår, naglar, hud och bindväv. Lätt Creme Fraiche 15 %. Creme Fraiche både fett och protein,  och eftersom den är lätt syrad grädde så innehåller den nyttiga bakterier som håller ordning på magen. Sparrisen: Sparrisen innehåller lättlösliga fiber som bildar en gel i magen. Det gör att den tar tid på sig att brytas ner och du håller dig mätt längre. Dessutom innehåller den viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för cellbildningen. Ärtorna: Det är med ärtorna som med sparrisen. De innehåller lättlösliga fibrer som ger en mättnadskänsla och är bra för mage-tarmfunktionen.  Ärtorna ger dig även protein, viktiga vitaminer och mineraler, men de innehåller så pass mycket kolhydrater att de smakar sött. Om du är sockerkänslig/sockerberoende ska du undvika ärtor. Koka lite broccoli till i stället. OBS! Ska endast koka upp och sjuda någon minut för att behålla sin spänst!

Summering: Denna underbart goda mat tar max en halv timme att tillaga. Hela måltiden är proteinrik samtidigt som du får i dig viktiga fetter och nyttiga kolhydrater, med andra ord, näring som du behöver för att må bra och samtidigt hålla dig behagligt mätt och nöjd med tillvaron.  Du känner dig lätt och har ork att hålla fokus på att fylla dig med smarta tankar. Helt enkelt en vinn-vinn situation!

Det här inlägget postades i Alla kategorier, Boken "Bli en vinnare-Börja rätt", Smart mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *